Bli fotbollsdomare

Att döma fotboll är innebär inte bara att man är en viktig del i matchen. Det innebär personlig utveckling, träning, gemenskap och kompensation i form av lön. Att döma fotboll är ett sätt för många att hålla fast vid fotbollen även om man själv inte spelar.

Att börja döma fotboll

I Sverige finns 24 distrikt med kontaktpersoner som du kan kontakta för att komma igång med att döma fotboll. För kontaktuppgifter kan du enkelt besöka följande sida och därefter leta reda på ditt eget distrikt. Det är aldrig för sent att börja döma fotboll och inom ett par år så dömer du med största sannolikhet seniorfotboll.

Är du nyfiken på hur de olika nivåerna ser ut för fotbollsdomare så har vi sammanfattat utbildningsstegen för domare i ett par korta punkter nedan.

Ungdomsdomarutbildning

Här finns inget krav på förkunskaper. Det finns dock en gräns på 16 år för när du får börja döma seriespel. Många börjar dock sina karriärer som klubblagsdomare och dömer då lokala pojk- och flicklag.

  • Lön för domare efter ungdomsdomarutbildning: Ca 150-200 kr per match

Steg 1

Under steg 1 får du en heldag utbildning av lokala domarcoacher och du skriver regelprov för att visa dina teoretiska kunskaper. Det finns inget krav på förkunskaper för att gå steg 1 men med avklarat steg så får du döma herrar div 6 och damer div 3. Du får även gå linje i herrar div 4 och damer div 2.

  • Lön för domare efter steg 1: Ca 600 kr per match

Steg 2

Steg 2 är den högsta nivån du kan nå inom ditt lokala distrikt. Här får du möjlighet att döma herrar upp till div 4 och får även gå linjedomare till och med herrar div 2. Med steg 2 i ryggen får du även döma damer div 1.

  • Lön för domare efter steg 2: Ca 700 kr per match

Steg 3

Gör du ett bra jobb inom ditt distrikt så kan dina lokala coacher välja att skicka dig på steg 3 utbildning. Utbildningen hålls då av Svenska Fotbollsförbundet och vid godkänd utbildning får du chansen att döma damer i Elitettan och även herrar div 2. Det är även efter avklarat steg 3 som du väljer vilken typ av domare du vill vara, dvs huvuddomare eller assisterande domare (så kallad AD). Du har som domare med steg 3 möjlighet att vara assisterande domare i Damallsvenskan samt herrar div 1.

  • Lön för domare efter steg 3: 1650 kr per match som huvuddomare i Div 2

Steg 4

Bara de bästa domarna i Sverige får möjlighet att döma steg 4. Med avklarat steg 4 så har du möjlighet att döma internationella dammatcher samt herrar div 1. Det är bara ett fåtal domare, i regel 6 stycken, som får gå steg 4 varje år.

  • Lön för domare efter steg 4: 2250 kr per match som huvuddomare i Div 1

Steg 5

För att få gå steg 5 så krävs det att man blivit godkänd i steg 4. Detta är den högsta nivån i Sverige och med avklarat steg 5 så har du som domare möjlighet att döma internationella herrmatcher. Domare med steg 5 dömer regelbundet Allsvenskan och Superettan.

  • Lön för domare efter steg 5: 8600 kr per match som huvuddomare i Allsvenskan

Nästa steg i karriären är att bli internationell domare. Kurserna hålls då av UEFA och precis som i det svenska systemet så finns olika nivåer på kurserna som UEFA håller. I Sverige så har vi genom åren haft ett gäng framgångsrika domare. För tillfället är Jonas Eriksson den i särklass bästa domaren i Sverige.

Leave a Reply